Menu

Categories / Studio


White studio atau latar abstrak?

Hari ini adalah 11 hari kita berada di bulan Syawal. Tentunya ada di antara kita yang telah sempat ke studio untuk merakamkan potret bersama keluarga. Ia memang pelaburan yang sangat berharga, 10 tahun akan datang anda pasti lebih menghargai gambar yang anda rakamkan sekarang kerana nilai dan kenangan tersebut tidak mungkin akan berulang lagi. Ada di antara family yang bertambah ahli keluarga dan ada yang berkurangan. Jadi potret bersama inilah yang mengabadikan segala kenangan pahit manis bersama ahli keluarga. Ada yang berbadan besar sekarang, 10 tahun nanti slim mengalahkan artis, dan ada yang sebaliknya. Jadi adakah anda sudah berbuat demikian? Atau hanya merakamkan gambar anda dalam memori kamera anda sahaja? Jika anda mencetak gambar tersebut, ia memang langkah yang bijak kerana anda telah menjadikan imej yang anda rakam menjadi sebuah gambar. Saya sendiri berasa gembira kerana dalam tempoh raya lah saya banyak menghasilkan gambar berbanding imej (digital). Ia memberi kepuasan dan kegembiraan apabila melihat gambar tersebut di atas kertas.

Namun hari ini saya ingin berkongsi pengalaman untuk memilih latar di studio samada jenis latar putih atau latar abstrak. Kedua-duanya memberi pengertian dan interpretasi yang berbeza.

w8R-ABP_1563

Latar Abstrak
Latar ini nampak klasik dan mahal apabila dah menjadi gambar. Ianya sesuai untuk semua jenis warna baju, samada baju putih, hitam, merah, berkilau, dull, dan warnanya pula haruslah contras dengan baju anda. Di studio saya, terdapat 6 jenis latar abstrak untuk dipilih mengikut kesesuaian warna baju anda. Ia penting untuk memberikan impak dan imej jelas semua individu dalam keluarga anda. Saya nasihatkan anda pilih studio yang menawarkan pelbagai latar untuk pilihan anda. Bagi saya, ia memang latar yang “evergreen” untuk digantung didinding rumah anda walaupun setelah 20-30 tahun akan datang.

ABP_1835

Latar Putih
Latar putih ini saya tegaskan TIDAK sesuai untuk baju yang berwarna seakan putih, dull, seperti kelabu, off white, cream. Ianya lebih sesuai untuk warna baju yang berwarna cerah, berwarna gelap, yang tidak berkilauan, warna yang vibrant. Ia akan menonjolkan warna tersebut sebagai contrast kepada warna putih. Sering kita beranggapan bahawa jika latar putih, kita boleh buat gaya “freestyle”. Ianya memang tidak menjadi masalah, tetapi, anda harus kenalpasti jurugambar yang dapat merakamkan wajah anda dengan tepat. Anda faham maksud saya? Wajah yang tepat bermakna, gambar tersebut hendaklah menunjukkan muka anda yang sebenarnya. Jika anda tengah tergelak besar dengan mulut ternganga disebabkan gaya “freestyle” tersebut, anda akan menyukai gambar tersebut pada kali pertama anda melihatnya dan tidak untuk kali kedua. Ini kerana, kerana aksi yang terlampau, wajah seseorang tidak menggambarkan dirinya yang sebenar. Ini memang sangat rumit untuk diceritakan. Anda sendiri harus memilih gambar yang betul betul menunjukkan wajah anda yang sebenarnya.

Kesimpulannya, kedua-dua jenis latar ini memang sesuai untuk potret family. Terpulang kepada anda untuk memilih mengikut kehendak dan warna baju anda. Yang penting, dapat nasihat jurugambar anda tentang latar abstrak atau latar putih yang anda sukai.

Abdillah
-Tukang gambar family di Studio Abadiphotography


Sesi Fotografi Fashion bersama Nazzib Samad The Bridal Department.

wABP_2196

Hari ini, kami sempat bersama dengan Team Nazzib Samad The Bridal Department untuk sesi photoshoot fashion di Studio.  Dengan kepakaran masing-masing, Nazzib Samad, Naem dan Nurhayat, dan Model: Bonny Razaly, merupakan satu tugas yang mudah dan cepat.  Setiap pose dapat disempurnakan dengan baik.  Tugas saya hanya memberikan setting pengcahayaan dan composition yang terbaik untuk membangkitkan details dan features setiap baju yang digayakan.

Ternyata, fashion photography tidaklah semudah yang kita lihat pada majalah, iklan.  Ia rumit dari sudut perancangan, konsep dan pelaksanaannya.

Syukurlah, ia dapat dilaksanakan dengan sempurna.  Saya akan kongsikan beberapa gambar nanti apabila habis sesi photoshoot ini.

ABP_2836
wABP_2365
wABP_2615
wABP_2928

Selesai saja projek ini, sempat juga buat “family photo” sebagai tanda kenang-kenangan. Satu teamwork yang baik. Lihat saja jam menunjukkan 11.59 pm. Foto ini di rakam oleh pembantu saya Aqmar Afidzi yang setia sehingga hujung sesi.  Ternyata ianya satu proses menimba pengalaman yang berbaloi-baloi. Banyak perkara yang saya pelajari dari Bonny Razaly, yang berpengalaman bersama dengan jurugambar hebat negara menghasilkan fotografi fesyen, dan yang penting saya dapat “explore” banyak lagi tentang dunia fesyen.
wABP_3425

Terima kasih.
– Abdillah Ahmad


Tips sebelum anda hadir ke sesi fotografi studio

Di sini ingin saya kongsikan sedikit tips untuk anda yang akan hadir untuk fotografi hari raya di studio.

1. Pastikan anda menepati masa yang ditetapkan. Jika terdapat perubahan waktu atas pelbagai sebab, anda harus memaklumkan kepada pihak studio segera. Ini akan memudahkan kedua – dua pihak. Jurugambar dapat menguruskan tempahan dengan lebih cekap, dan anda juga tidak berisiko untuk menunggu lama disebabkan masa anda tadi telah diisi oleh “walk -in” customer.

2. Pakaian. Pastikan anda memakai pakaian yang paling sempurna. Untuk baju melayu lelaki, pastikan songkok anda bersih, butang baju melayu tersebut tidak rongak, gunakan stokin (kecuali anda sengaja tidak berstokin atau trend fesyen), kain samping dan pendek kata pastikan ianya sempurna. Untuk baju pihak wanita, biasanya tidak ada sebarang masalah kerana wanita memang teliti dalam bab berpakaian dan penampilan berbanding lelaki.

3. Datang awal sikit. Anda patut rancang perjalanan anda supaya anda boleh sampai ke studio awal, dtg 10 atau 5 minit lebih awal lebih baik kerana ada ruang untuk anda berehat dan menarik nafas lega. Tidaklah anda termengah mengah semasa di potret nanti. Ini menyumbang kepada qualiti gambr anda nanti.

4. Bawa mood yang baik. Aura positif hendaklah didorong agar dapat mendorong ahli keluarga yang lain untuk positif dan berada dalam keadaan mood yang baik. Ini menyumbang kepada kualiti gambar. Jurugambar mesti ingin anda untuk tersenyum. ًBagaimana nak senyum kalau hati anda belum stabil. Terdapat banyak perkaya yang menyumbang kepada emosi negatif, namun anda harus menangganinya sebelum anda turun ke studio.

4. Ikut arahan. Akhir sekali dari saya, anda bertindak mengikut arahan jurugambar. Jika anda ada sebarang idea yang anda rasakan baik, anda luahkannya dengan aura positif. Yakin dengan jurugambar anda supaya keikhlasan anda tergambar di wajah.

Abdillah
– jurugambar studio hari raya


Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri dari abadiphotography.

 

Dengan rasa rendah diri, kami di Abadiphotography mohon kemaafan dan keampunan atas segala kekurangan dan kesilapan. Kami yakin, kekurangan tersebut tidaklah disengajakan, dan pastinya ianya tidak dapat dielakkan. Terima kasih atas sokongan anda selama ini yang menjadikan kami lebih matang dari hari-hari sebelumnya.

Untuk mereka yang bercadang untuk membuat sesi foto di Studio, kami alu-alukan kehadiran anda. Studio Abadiphotography kini tengah beroperasi sehingga 6 petang. Hari Raya kedua dan hari seterusnya, kami akan beroperasi dari pukul 9 pagi hingga 6 petang. Sila hubungi Abdillah 0128833944 untuk tempahan dan sebarang pertanyaan. Untuk yang telah membuat tempahan, kami dahulukan dengan ucapan terima kasih dan jumpa di studio!

 


Akan digantung!

Pastikan anda menyedari kehadiran banner yang akan kami pasangkan di beberapa lokasi strategik Bandar Sri Aman. Insyallah, banner ini akan siap digantung selewat-lewatnya esok.

Design.

Design banner kali ini lebih kurang sama dengan tahun lepas, dengan sedikit perubahan pada model.  Untuk kanak-kanak, masih sama seperti tahun lepas kerana gambar tersebut adalah antara gambar kanak kanak yang sangat “catchy” dan menarik sesiapa sahaja yang terpandang banner ini.

wDraft

wAbadi2013-C

wDraft2
 


Web-Promotion

Tempahan Kini dibuka untuk Studio Raya!

Tempahan kini dibuka!!

Hubungi saya, Abdillah 0128833944 untuk pertanyaan dan tempahan untuk sesi fotografi anda.

Studio akan dibuka bermula 2 petang hari raya pertama. Dan akan dibuka bermula 9 pagi hingga 6 petang.

Diskaun 10%

Tidak lupa buat pelanggan wedding & pelanggan tahun-tahun lepas, kami memberikan anda 10% sebagai penghargaan kami kerana tetap memlilih abadiphotography untuk fotografi studio anda. Atas sokongan anda itulah, kami menerima semakin banyak tempahan demi tempahan tahun demi tahun.

Apa lagi, hubungi saya segera untuk tempahan.

– Abdillah


Studio photoshoot untuk Aidilfitri

Menjelang hari raya, fotografi studio memang menjadi salah satu pilihan untuk keluarga mengabadikan kenangan bersama keluarga. Ianya berbaloi jika wang yang dikeluarkan setimpal dengan hasil yang diperolehi. Oleh itu, seperti Aidilfitri yang lepas lepas, kami di abadiphotography turut bersiap sedia menawarkan perkhidmatan berkualiti fotografi studio untuk keluarga anda.

Make up by Bobby of Bobby Wedding, Model: Azarina Reen

Make up by Bobby of Bobby Wedding, Model: Azarina Reen

Terima kasih kepada Azarina & Irwan Shah kerana sudi menjadi model untuk tahun ini. Professionalisme dalam diri anda berdua menjadikan tugas menghasilkan gambar yang menarik sangat mudah dilakukan dan menyeronokkan. Tahniah atas sentuhan istimewa make up artist Rauzy Shazy dari Bobby Wedding. Semuanya seiring bagi menghasilkan sesuatu yang berkualiti.

Model: Irwan Shah

Model: Irwan Shah

Motion Painting Potrait
Motion Painting Portrait only at abadiphotography studio

Motion Painting Portrait only at abadiphotography studio

Pada tahun ini, kami akan memperkenalkan satu produk baru iaitu “Motion Painting Potrait”. Kami akan menghasilkan lukisan anda menggunakan fotografi dan kamera sebagai alatnya. Berbeza dengan lukisan yang biasa, kita menggunakan berus dan kertas, MPP ini kami gunakan cahaya sebagai cat, torchlight sebagai berus, dan subjek & background sebagai kertas. Semua ini memerlukan ketelitian dan kemahiran untuk mendapatkan hasil yang diinginkan. Kami pasti, anda akan menghagai hasil karya ini.

Seperti biasa, kami menyediakan 6 jenis latarbelakang abstrak dan 1 latarbelakang putih untuk “WHITE ROOM”.

Disamping itu, kami akan menyediakan diskaun 10% kepada klien wedding dan klien studio yang lepas “return client”. Apalagi, jangan lepaskan peluang anda bersama kami di studio abadiphotography.

 

2021 © abadiphotography